Siirry suoraan sisältöön

Osakeyhtiön perustamisilmoitus

Osakeyhtiö syntyy, kun se rekisteröidään PRH:n kaupparekisteriin. Rekisteröintiä varten yhtiön on tehtävä maksullinen perustamisilmoitus.

Samalla perustamisilmoituksella voit ilmoittaa yrityksen myös Verohallinnon arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, työnantajarekisteriin ja ennakkoperintärekisteriin.

Perusta osakeyhtiö YTJ-palvelussa

Perusta osakeyhtiö sähköisesti YTJ-palvelussa. Valittavanasi on kaksi vaihtoehtoista tapaa, katso alla.

Vaihtoehto A: Ohjattu perustamispaketti (palvelu luo asiakirjat)

Valitse ohjattu perustamispaketti, kun:

  • Osakkeilla ei ole merkintähintaa, ja osakepääoma on 0 euroa.
  • Kaikki osakkeenomistajat ovat täysi-ikäisiä henkilöitä.
  • Ilmoittamillasi henkilöillä on suomalaiset henkilötunnukset (osakkeenomistajat ja hallituksen jäsenet sekä mahdolliset toimitusjohtaja, tilintarkastaja, prokuristit ja edustajat).
  • YTJ-palvelun luoma vakiomuotoinen yhtiöjärjestys riittää.

Palvelu luo perustamissopimuksen ja vakiomuotoisen yhtiöjärjestyksen.

Lue ohjatun perustamispaketin tarkemmat ohjeet ja katso hintatiedot prh.fi-sivulta.Avautuu uuteen välilehteen

Vaihtoehto B: Perustamisilmoitus (lisäät itse laaditut asiakirjat)

Valitse perustamisilmoitus, kun perustettavassa yhtiössä on yksi tai useampi seuraavista tilanteista:

  • Yhtiöllä on osakepääomaa.
  • Osakkeenomistajina on yrityksiä tai muita yhteisöjä.
  • Kaikilla ilmoittamillasi henkilöillä ei ole suomalaista henkilötunnusta (osakkeenomistajat ja hallituksen jäsenet sekä mahdolliset toimitusjohtaja, tilintarkastaja, prokuristit ja edustajat).
  • Vakiomuotoinen yhtiöjärjestys ei riitä.
  • Perustettava yhtiö on julkinen osakeyhtiö (Oyj).

Lisäät itse laaditut asiakirjat ja yhtiöjärjestyksen tiedot palvelussa.

Lue perustamisilmoituksen tarkemmat ohjeet ja katso hintatiedot prh.fi-sivulta.Avautuu uuteen välilehteen

Ilmoitat edunsaajatiedot samalla ilmoituksella YTJ-palvelussa

Kun perustat osakeyhtiön YTJ-palvelussa, annat samalla lakisääteiset tiedot tosiasiallisista edunsaajista (yhtiössä omistus- tai määräysvaltaa käyttävistä henkilöistä). Edunsaajatietojen ilmoittaminen osana osakeyhtiön perustamista YTJ-palvelussa on toteutettu EU-rahoituksella.




Miten saat Y-tunnuksen?

Saat osakeyhtiölle Y-tunnuksen ja ilmoituksen kirjaus- eli diaarinumeron sen jälkeen, kun olet allekirjoittanut, maksanut ja lähettänyt ilmoituksen YTJ-palvelussa.

Jos uuden yrityksen Y-tunnus ei ole vielä tiedossa, voit etsiä tietoa Y-tunnuksesta PRH:n Virre-tietopalvelusta. Siirry Virre-palvelun hakuun.Avautuu uuteen välilehteen

Perustamisilmoitus paperilomakkeilla

Voit perustaa osakeyhtiön myös paperilomakkeilla. Huomaa, että paperilomakkeilla tehdyn ilmoituksen käsittelyaika on pidempi kuin YTJ-palvelussa ilmoitettaessa.

Huomaa: Jos perustat osakeyhtiön paperilomakkeilla, sinun täytyy uuden yhtiön rekisteröinnin jälkeen tehdä erillinen ilmoitus tosiasiallisista edunsaajista (yhtiössä omistus- tai määräysvaltaa käyttävistä henkilöistä). Lue lisää maksuttomasta edunsaajatietojen ilmoittamisesta.


Valmiissa paperilomakkeiden perustamispaketissa on tarvittavien ilmoituslomakkeiden lisäksi asiakirjapohjat perustamissopimukselle ja yhtiöjärjestykselle sekä ohjeet. Osakkeet täytyy maksaa rahalla.

Jos perustamissopimus ja muut asiakirjat ovat jo valmiina tai paperilomakkeiden perustamispaketti ei muuten sovellu, tee ilmoitus Y1-lomakkeella, 1-liitelomakkeella ja henkilötietolomakkeella.

Linkit pakettiin ja lomakkeisiin ovat tällä sivulla alempana.

Ilmoita henkilöiden yksilöintitiedot kaupparekisteriin henkilötietolomakkeella. Tutustu myös Y1-perustamisilmoituksen täyttöoppaaseen.

Tallenna lomakkeet ensin omalle koneellesi täyttämistä varten. Tulosta ja postita ne Y-lomakkeessa mainittuun osoitteeseen.