Perustamisilmoitus

Yrityksen tai yhteisön perustamisesta on ilmoitettava PRH:n kaupparekisteriin tai säätiörekisteriin sekä tarvittaessa Verohallinnon arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, ennakkoperintärekisteriin ja työnantajarekisteriin.

Perustamisesta ilmoitetaan PRH:n ja Verohallinnon yhteiseen yritys- ja yhteisötietojärjestelmään (YTJ). Ohjeet ilmoittamiseen sekä sähköiset palvelut ja paperilomakkeet löydät valikosta. Ohjeet on ryhmitelty yritys- ja yhteisömuodoittain.

PRH:n yhdistysrekisteri ei kuulu PRH:n ja Verohallinnon yhteiseen YTJ-järjestelmään, joten ilmoitukset yhdistysrekisteriin pitää tehdä erikseen PRH:lle. Lue lisää yhdistysrekisteristä prh.fi-sivuilta.

Hinnat

Ilmoittaminen Verohallintoon on aina maksutonta ja PRH:n kaupparekisteriin ja säätiörekisteriin pääsääntöisesti maksullista. Katso hinnasto prh.fi-verkkosivustolla.

Sähköisessä ilmoittamisessa palvelu laskee käsittelymaksun, joka maksetaan käyttäen verkkopankkitunnuksia tai luottokorttia ilmoituksen allekirjoittamisen jälkeen. Maksaja voi olla myös muu taho kuin tietojen ilmoittaja.

Asunto-osakeyhtiö ja keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö voivat maksaa sähköisen ilmoituksen käsittelymaksun myös verkkolaskuosoitteella.

Y-tunnus

Uusi yritys saa Y-tunnuksen heti, kun yrityksen jättämä perustamisilmoitus on kirjattu YTJ-järjestelmään. Lue lisää Y-tunnuksesta.

Ilmoituksen tekeminen

Osakeyhtiöt voivat tehdä perustamisilmoituksen joko sähköisesti tai paperilomakkeella. Lue lisää osakeyhtiön sähköisestä perustamisesta.

Yksityisen elinkeinonharjoittajan ("toiminimi") voi myös perustaa joko sähköisesti tai paperilomakkeella. Lue lisää yksityisen elinkeinonharjoittajan perustamisesta sähköisesti.

Asunto-osakeyhtiöiden ja keskinäisten kiinteistöosakeyhtiöiden täytyy tehdä perustamisilmoitus sähköisesti. Ilmoituksen tekeminen paperilomakkeella ei ole mahdollista.

Muiden yritysten ja yhteisöjen on tehtävä perustamisilmoitus paperilomakkeella.

Valitse vain sähköiset ilmoitukset YTJ-palvelussa

Kun teet ilmoituksen YTJ-palvelussa, voit valita, että jatkossa yrityksesi tekee ilmoitukset vain sähköisesti. Kun valitset vain sähköiset ilmoitukset, kaupparekisteri ja Verohallinto eivät ota vastaan yritykseltäsi paperilomakkeita (Y-lomake). Siirry prh.fi-sivuille lukemaan lisää vain sähköisten ilmoitusten valitsemisesta.

Ilmoittaminen paperilomakkeella

Lomakkeet löytyvät valikosta yritys- ja yhteisömuodoittain.

Ohjeita yrityksen perustamiseen liittyviin käytännön toimiin

Minkä yritysmuodon valitsen? Miten testaan liikeideani? Entä miten järjestän rahoituksen, vakuutukset ja kirjanpidon? Suomi.fi yrityssivustolta saat monipuolista tietoa yrityksen käynnistämiseen. Siirry Suomi.fi-verkkosivustolle.