Perustamis-, muutos- ja lopettamisilmoitukset

Yrityksen tai yhteisön perustamisesta sekä toiminnan aikana tapahtuvista muutoksista ja toiminnan lopettamisesta täytyy ilmoittaa PRH:een ja Verohallintoon. Voit tehdä osan ilmoituksista sähköisesti. Osa ilmoituksista täytyy toistaiseksi tehdä paperilomakkeella.

Tältä verkkosivustolta löydät kaikki tarvitsemasi ohjeet, miten voit tehdä ilmoituksen

  • PRH:n kaupparekisteriin tai säätiörekisteriin
  • Verohallinnon arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, ennakkoperintärekisteriin ja työnantajarekisteriin.

PRH:n yhdistysrekisteri ei kuulu YTJ-järjestelmään. Yhdistysrekisterin tietoja ei voi hakea YTJ-yrityshaussa, eivätkä YTJ-järjestelmään sähköisesti tai paperilomakkeella tehdyt ilmoitukset välity yhdistysrekisteriin. Lue lisää yhdistysrekisteristä prh.fi-sivuilta.

Ohjeet ja ilmoittaminen

Ohjeet perustamis-, muutos- ja lopettamisilmoituksen tekemiseen sekä sähköiset palvelut ja lomakkeet löydät valikosta. Ohjeet on ryhmitelty yritys- ja yhteisömuodoittain.

llmoittaminen sähköisesti on kätevämpää ja nopeampaa kuin paperilomakkeella ilmoittaminen. Maksullisten kaupparekisteri-ilmoitusten tekeminen on myös edullisempaa sähköisesti kuin paperilla. Tutustu vinkkeihin sähköisestä ilmoittamisesta.

Valitse vain sähköiset ilmoitukset YTJ-palvelussa

Kun teet ilmoituksen YTJ-palvelussa, voit valita, että jatkossa yrityksesi tekee ilmoitukset vain sähköisesti. Kun valitset vain sähköiset ilmoitukset, kaupparekisteri ja Verohallinto eivät ota vastaan yritykseltäsi paperilomakkeita (Y-lomake). Siirry prh.fi-sivuille lukemaan lisää vain sähköisten ilmoitusten valitsemisesta.

Ilmoita osoite erikseen Postiin

Yrityksen osoite ei välity Postin kautta YTJ:hin eikä ytj.fi:n kautta ilmoitettu osoite välity Postille.

Muista siksi seuraavat asiat:

  • Ilmoita osoite Postiin, kun aloitat yritystoiminnan, perustat uuden toimipisteen tai yrityksesi vaihtaa nimeä.
  • Ilmoita Postille, jos kotiosoitteesi on myös yrityksen postiosoite.

Lue lisää yrityksen osoitteen ilmoittamisesta posti.fi-sivustolla.