Siirry suoraan sisältöön

Perustamis-, muutos- ja lopettamisilmoitukset

Yrityksen tai yhteisön perustamisesta sekä toiminnan aikana tapahtuvista muutoksista ja toiminnan lopettamisesta täytyy ilmoittaa PRH:een ja Verohallintoon. Voit tehdä osan ilmoituksista sähköisesti. Osa ilmoituksista täytyy toistaiseksi tehdä paperilomakkeella.

Tältä verkkosivustolta löydät kaikki tarvitsemasi ohjeet, miten voit tehdä ilmoituksen

  • PRH:n kaupparekisteriin, yhdistysrekisteriin tai säätiörekisteriin
  • Verohallinnon arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, ennakkoperintärekisteriin ja työnantajarekisteriin.

Ole tarkkana henkilötunnuksen ja kotiosoitteen kanssa

Kaupparekisteri on yleiseen käyttöön tarkoitettu rekisteri. Jokaisella on oikeus saada tietoja rekisteriin merkityistä asioista. Sama julkisuus koskee myös kaupparekisteriin tehtyjä ilmoituksia liitteineen.

Älä liitä ilmoitukseen asiakirjoja, esimerkiksi pöytäkirjoja tai yhtiösopimuksia, joissa on henkilötunnuksia, kotiosoitteita tai arkaluonteisia tietoja, kuten terveystietoja.

Jos teet ilmoituksen paperilomakkeella, ilmoita henkilöiden yksilöintitiedot erillisellä henkilötietolomakkeella. Älä laita muille ilmoituslomakkeille henkilötunnuksia ja kotiosoitteita.

Tutustu henkilötietojen käsittelyyn PRH:ssa prh.fi-sivustolla. Avautuu uuteen välilehteen

Ohjeet ja ilmoittaminen

Ohjeet perustamis-, muutos- ja lopettamisilmoituksen tekemiseen sekä sähköiset palvelut ja lomakkeet löydät valikosta. Ohjeet on ryhmitelty yritys- ja yhteisömuodoittain.

llmoittaminen sähköisesti on kätevämpää ja nopeampaa kuin paperilomakkeella ilmoittaminen. Ilmoitusten tekeminen kaupparekisteriin ja yhdistysrekisteriin on sähköisesti hinnaltaan edullisempaa kuin ilmoittaminen paperilla. Tutustu vinkkeihin yrityksille YTJ-palvelun sähköisestä ilmoittamisesta.Avautuu uuteen välilehteen

Valitse vain sähköiset ilmoitukset YTJ-palvelussa

Tämä ohje ei koske yhdistyksiä, jotka tekevät perustamis- ja muutosilmoitukset PRH:n yhdistysrekisterin asiointipalvelussa. Siirry PRH:n yhdistysrekisterin asiointipalveluun.Avautuu uuteen välilehteen

Kun teet yrityksen ilmoituksen YTJ-palvelussa, voit valita, että jatkossa yrityksesi tekee ilmoitukset vain sähköisesti. Kun valitset vain sähköiset ilmoitukset, kaupparekisteri ja Verohallinto eivät ota vastaan yritykseltäsi paperilomakkeita (Y-lomake). Siirry prh.fi-sivuille lukemaan lisää vain sähköisten ilmoitusten valitsemisesta.Avautuu uuteen välilehteen

Ilmoita osoite erikseen Postiin

Yrityksen osoite ei välity Postin kautta YTJ:hin eikä ytj.fi:n kautta ilmoitettu osoite välity Postille.

Muista siksi seuraavat asiat:

  • Ilmoita osoite Postiin, kun aloitat yritystoiminnan, perustat uuden toimipisteen tai yrityksesi vaihtaa nimeä.
  • Ilmoita Postille, jos kotiosoitteesi on myös yrityksen postiosoite.

Lue lisää yrityksen osoitteen ilmoittamisesta posti.fi-sivustolla.Avautuu uuteen välilehteen