Yksityisen elinkeinonharjoittajan perustamisilmoitus

Yksityisestä elinkeinonharjoittajasta käytetään yleiskielessä nimityksiä "toiminimi", "tmi" tai "yksityisliike". Verohallinto käyttää yksityisestä elinkeinonharjoittajasta nimitystä liikkeen- tai ammatinharjoittaja.

Yksityisen elinkeinonharjoittajan ("toiminimen") on tehtävä perustamisilmoitus kaupparekisteriin seuraavissa tilanteissa:

  • Elinkeinotoimintaa varten on pysyvä toimipaikka eli omasta asunnosta erillinen liiketila.
  • Elinkeinonharjoittajalla on palveluksessaan muita henkilöitä kuin aviopuoliso tai alaikäinen lapsi tai lapsenlapsi.
  • Elinkeinonharjoittaja haluaa suojata valitsemansa toiminimen eli pitää nimen itsellään.
  • Elinkeinonharjoittaja harjoittaa luvanvaraista elinkeinotoimintaa.

Jos ilmoittaudut vain Verohallinnon rekistereihin, voit tehdä perustamisilmoituksen vain paperilomakkeilla. Verohallinnon rekistereihin ilmoittautuminen on maksutonta.

Sähköinen perustamisilmoitus on paperilomaketta edullisempi


Voit tehdä perustamisilmoituksen PRH:n kaupparekisteriin joko sähköisesti tai paperilomakkeella. Jos ilmoitat yrityksen kaupparekisterin lisäksi Verohallinnon rekistereihin, tee sähköisessä palvelussa ensin perustamisilmoitus ja ilmoita sen jälkeen tiedot Verohallintoon sähköisesti muutosilmoituksella.

Ilmoituksesta peritään PRH:n kaupparekisterissä käsittelymaksu. Sähköisen perustamisilmoituksen käsittelymaksu on edullisempi kuin paperisen:

  • sähköinen perustamisilmoitus 75 €
  • paperinen perustamisilmoitus 110 €.

Tutustu myös opasvideoon "toiminimen" perustamisesta netissä. Siirry opasvideoon PRH:n YouTube-kanavalla.

Perustamisilmoitus paperilomakkeella

Jos teet perustamisilmoituksen paperilomakkeella, täytä lomake Y3. Täytä myös henkilötietolomake, joka tarvitaan PRH:n kaupparekisteriä varten. Tutustu ilmoituksen täyttöoppaaseen.

Löydät lomakkeet tämän sivun lopusta. Täytä lomake koneella, tulosta se A4-koossa ja postita lomakkeessa mainittuun osoitteeseen.

Kun teet ilmoituksen PRH:n kaupparekisteriin paperilomakkeella, maksa käsittelymaksu etukäteen ja liitä kuitti ilmoitukseen. Tutustu maksuohjeisiin prh.fi-sivustolla.

Jos elinkeinotoiminta ei ole luvanvaraista, voit aloittaa yritystoiminnan heti, kun olet tehnyt perustamisilmoituksen.

Lomaketta Y3 käyttävät myös maa- ja metsätaloudenharjoittajat. Maataloudenharjoittajia ovat maataloutta tai maa- ja metsätaloutta harjoittavat itsenäiset yrittäjät, toimintaa yhdessä harjoittavat puolisot ja toimintaa harjoittavat kuolinpesät. Metsätalouden harjoittajia ovat metsää omistavat yksityishenkilöt, puolisot yhdessä ja kuolinpesä.

Jos sinulla on jo Y-tunnus, eli olet aikaisemminkin harjoittanut elinkeinotoimintaa tai haluat esimerkiksi ilmoittaa tällä hetkellä vain Verohallinnon rekistereissä olevan yrityksen kaupparekisteriin, tee perustamisilmoituksen sijaan muutosilmoitus Y6-lomakkeella ja henkilötietolomakkeella. Käytä samaa Y-tunnusta kuin aiemmin. Kirjoita Y6-lomakkeen kenttiin kaikki ne tiedot, jotka haluat ilmoittaa yrityksestäsi kaupparekisteriin, esimerkiksi nimi ja toimiala. Tutustu muutosilmoituksen ohjeisiin.

Saat Y-tunnuksen

Kun teet perustamisilmoituksen netissä, saat Y-tunnuksen allekirjoitettuasi ilmoituksen ja maksettuasi kaupparekisterin käsittelymaksun. Jos teet perustamisilmoituksen paperilomakkeella, saat Y-tunnuksen parin päivän kuluessa ilmoituksen jättämisestä. Yrityksen merkitseminen Verohallinnon arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, ennakkoperintärekisteriin ja työnantajarekisteriin vie sen sijaan yleensä kolme viikkoa.

Voit seurata kaupparekisterin käsittelyaikoja prh.fi-verkkosivustolla.

Onko sinulla jo Y-tunnus?

Jos sinulla on jo Y-tunnus, eli olet aikaisemminkin harjoittanut elinkeinotoimintaa tai haluat esimerkiksi ilmoittaa tällä hetkellä vain Verohallinnon rekistereissä olevan yrityksen kaupparekisteriin, sähköinen palvelu ohjaa sinut kirjautumisen jälkeen tekemään muutosilmoituksen. Sillä ilmoitat yrityksesi kaupparekisteriin.

Lataa paperilomake ja täyttöohje