Yksityisen elinkeinonharjoittajan perustamisilmoitus

Yksityisestä elinkeinonharjoittajasta käytetään yleiskielessä nimityksiä toiminimi", "tmi" tai "yksityisliike". Verohallinto käyttää yksityisestä elinkeinonharjoittajasta nimitystä liikkeen- tai ammatinharjoittaja.

Yksityisen elinkeinonharjoittajan on tehtävä perustamisilmoitus kaupparekisteriin seuraavisa tilanteissa:

  • Elinkeinotoimintaa varten on pysyvä toimipaikka eli omasta asunnosta erillinen liiketila.
  • Elinkeinonharjoittajalla on palveluksessaanmuita henkilöitä kuin aviopuoliso tai alaikäinen lapsi tai lapsenlapsi.
  • Elinkeinonharjoittaja haluaa suojata valitsemansa toiminimen eli pitää nimen itsellään.
  • Elinkeinonharjoittaja harjoittaa luvanvaraista elinkeinotoimintaa (lue lisää luvanvaraisesta toiminnasta yrityssuomi.fi-verkkosivuilta).

Tee paperinen perustamisilmoitus

Yksityinen elinkeinonharjoittaja ei toistaiseksi voi tehdä ilmoitusta sähköisesti.

Ilmoita toiminnan alkamisesta lomakkeella Y3. Täytä myös henkilötietolomake, joka tarvitaan kaupparekisteriä varten. Tutustu ilmoituksen täyttöoppaaseen.

Löydät lomakkeet tämän sivun lopusta. Täytä lomake koneella, tulosta se A4-koossa ja postita lomakkeessa mainittuun osoitteeseen.

Jos elinkeinotoiminta ei ole luvanvaraista, voit aloittaa yritystoiminnan heti, kun olet tehnyt perustamisilmoituksen.

Lomaketta Y3 käyttävät myös maa- ja metsätaloudenharjoittajat. Maataloudenharjoittajia ovat maataloutta tai maa- ja metsätaloutta harjoittavat itsenäiset yrittäjät, toimintaa yhdessä harjoittavat puolisot ja toimintaa harjoittavat kuolinpesät. Metsätalouden harjoittajia ovat metsää omistavat yksityishenkilöt, puolisot yhdessä ja kuolinpesä.

Maksa käsittelymaksu

Käsittelymaksu PRH:n kaupparekisteriin on 110 €, joka on maksettava etukäteen. Tutustu maksuohjeisiin prh.fi-sivustolla.

Saat Y-tunnuksen

Saat Y-tunnuksen parin päivän kuluessa perustamisilmoituksen jättämisestä. Yrityksen merkitseminen Verohallinnon arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, ennakkoperintärekisteriin ja työnantajarekisteriin vie sen sijaan yleensä kolme viikkoa.

Voit seurata kaupparekisterin käsittelyaikoja prh.fi-verkkosivustolla.

Tee muutosilmoitus, jos aloitat elinkeinotoiminnan uudelleen

Jos olet aikaisemminkin harjoittanut elinkeinotoimintaa, tee perustamisilmoituksen sijaan muutosilmoitus Y6-lomakkeella. Käytä samaa Y-tunnusta kuin aiemmin. Lue lisää muutoksen ilmoittamisesta.

Lataa paperilomake ja täyttöohje