Yksityisen elinkeinonharjoittajan perustamisilmoitus

Yksityisestä elinkeinonharjoittajasta käytetään yleiskielessä nimityksiä toiminimi", "tmi" tai "yksityisliike". Verohallinto käyttää yksityisestä elinkeinonharjoittajasta nimitystä liikkeen- tai ammatinharjoittaja.

Yksityisen elinkeinonharjoittajan ("toiminimen") on tehtävä perustamisilmoitus kaupparekisteriin seuraavissa tilanteissa:

  • Elinkeinotoimintaa varten on pysyvä toimipaikka eli omasta asunnosta erillinen liiketila.
  • Elinkeinonharjoittajalla on palveluksessaan muita henkilöitä kuin aviopuoliso tai alaikäinen lapsi tai lapsenlapsi.
  • Elinkeinonharjoittaja haluaa suojata valitsemansa toiminimen eli pitää nimen itsellään.
  • Elinkeinonharjoittaja harjoittaa luvanvaraista elinkeinotoimintaa.

Sähköinen perustamisilmoitus on paperilomaketta edullisempi

Voit tehdä perustamisilmoituksen joko sähköisesti tai paperilomakkeella.

Ilmoituksesta peritään PRH:n kaupparekisterissä käsittelymaksu. Sähköisen perustamisilmoituksen käsittelymaksu on edullisempi kuin paperisen:

  • sähköinen perustamisilmoitus 75 €
  • paperinen perustamisilmoitus 110 €.

Perustamisilmoitus paperilomakkeella

Jos teet perustamisilmoituksen paperilomakkeella, täytä lomake Y3. Täytä myös henkilötietolomake, joka tarvitaan PRH:n kaupparekisteriä varten. Tutustu ilmoituksen täyttöoppaaseen.

Löydät lomakkeet tämän sivun lopusta. Täytä lomake koneella, tulosta se A4-koossa ja postita lomakkeessa mainittuun osoitteeseen.

Kun teet ilmoituksen PRH:n kaupparekisteriin paperilomakkeella, maksa käsittelymaksu etukäteen ja liitä kuitti ilmoitukseen. Tutustu maksuohjeisiin prh.fi-sivustolla.

Jos elinkeinotoiminta ei ole luvanvaraista, voit aloittaa yritystoiminnan heti, kun olet tehnyt perustamisilmoituksen.

Lomaketta Y3 käyttävät myös maa- ja metsätaloudenharjoittajat. Maataloudenharjoittajia ovat maataloutta tai maa- ja metsätaloutta harjoittavat itsenäiset yrittäjät, toimintaa yhdessä harjoittavat puolisot ja toimintaa harjoittavat kuolinpesät. Metsätalouden harjoittajia ovat metsää omistavat yksityishenkilöt, puolisot yhdessä ja kuolinpesä.

Saat Y-tunnuksen

Saat Y-tunnuksen parin päivän kuluessa perustamisilmoituksen jättämisestä. Yrityksen merkitseminen Verohallinnon arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, ennakkoperintärekisteriin ja työnantajarekisteriin vie sen sijaan yleensä kolme viikkoa.

Voit seurata kaupparekisterin käsittelyaikoja prh.fi-verkkosivustolla.

Tee muutosilmoitus, jos aloitat elinkeinotoiminnan uudelleen

Jos olet aikaisemminkin harjoittanut elinkeinotoimintaa, tee perustamisilmoituksen sijaan muutosilmoitus Y6-lomakkeella. Käytä samaa Y-tunnusta kuin aiemmin. Lue lisää muutoksen ilmoittamisesta.

Lataa paperilomake ja täyttöohje