Siirry suoraan sisältöön

Y-tunnus

Yritys- ja yhteisötunnus eli Y-tunnus on PRH:n tai Verohallinnon yritykselle ja yhteisölle antama tunnus. Siinä on seitsemän numeroa, väliviiva ja tarkistusmerkki, eli se on muotoa 1234567-8.

Y-tunnus yksilöi yrityksen. Tunnuksesta sinänsä ei voi kuitenkaan päätellä, onko yritystä rekisteröity Verohallinnon rekistereihin ja kaupparekisteriin, vaan tieto pitää aina erikseen tarkistaa YTJ-yrityshausta, PRH:sta tai Verohallinnosta.

Yrityksen, joka on rekisteröity kaupparekisteriin, arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, ennakkoperintärekisteriin tai työnantajarekisteriin, on liikekirjeissään ja lomakkeissaan mainittava Y-tunnus.

Y-tunnuksen pysyvyys

Oikeushenkilön, kuten yhtiön, Y-tunnus säilyy samana koko oikeushenkilön toiminnan ajan. Jos yhtiömuoto muuttuu laissa määritellyllä tavalla, Y-tunnus pysyy ennallaan.

Jos avoimen yhtiön tai osakeyhtiön toimintaa jatketaan yksityisenä elinkeinonharjoittajana, Y-tunnus muuttuu.

Yksittäisten ihmisten Y-tunnukset ovat henkilökohtaisia. Jos siis yksityisen elinkeinonharjoittajan elinkeinotoiminta siirretään yrittäjältä toiselle, Y-tunnus muuttuu. Y-tunnus muuttuu niin ikään, jos yksityisen elinkeinonharjoittajan liikkeen toimintaa jatkaa yhtiö.

Y-tunnus yritykselle

Uusi yritys saa Y-tunnuksen heti, kun yrityksen jättämä perustamisilmoitus kirjataan PRH:n ja Verohallinnon yhteiseen yritys- ja yhteisötietojärjestelmään (YTJ).

Yrityksen merkitseminen Verohallinnon arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, ennakkoperintärekisteriin ja työnantajarekisteriin vie yleensä noin kolme viikkoa.

Tee osakeyhtiön tai yksityisen elinkeinonharjoittajan ("toiminimi") perustamisilmoitus netissä YTJ-palvelussa. Saat Y-tunnuksen, kun olet allekirjoittanut ilmoituksen, maksanut kaupparekisterin käsittelymaksun ja lähettänyt ilmoituksen palvelussa.

Jos teet yrityksen perustamisilmoituksen paperilomakkeella, saat Y-tunnuksen parin päivän kuluessa ilmoituksen jättämisestä.

Y-tunnuksen myöntämisestä ei lähetetä erillistä ilmoitusta.

Y-tunnus on nähtävissä yrityshaussa yrityksen nimellä noin kahden työpäivän kuluttua ilmoituksen jättämisestä. Siirry yrityshakuun.Avautuu uuteen välilehteen

Y-tunnus yhdistykselle

Kaikki PRH:n yhdistysrekisteriin merkityt yhdistykset saivat Y-tunnuksen 18.9.2019. Samalla luovuttiin yhdistysrekisterinumeron käytöstä.

Jos yhdistyksellä oli 18.9.2019 jo aiemmin saatu Y-tunnus, sama tunnus säilyy.

Uudet, yhdistysrekisteriin ilmoitettavat yhdistykset saavat Y-tunnuksen heti, kun yhdistyksen perustamisilmoitus on kirjattu yritys- ja yhteisötietojärjestelmään (YTJ).

Y-tunnuksen myöntämisestä ei lähetetä erillistä ilmoitusta.

Y-tunnus on nähtävissä yrityshaussa yhdistyksen nimellä noin kahden työpäivän kuluttua ilmoituksen jättämisestä. Siirry yrityshakuun.Avautuu uuteen välilehteen