Siirry suoraan sisältöön

Muutosilmoitus

Yritysten ja yhteisöjen täytyy ilmoittaa muutoksista

  • PRH:n kaupparekisteriin, yhdistysrekisteriin tai säätiörekisteriin
  • Verohallinnon arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, ennakkoperintärekisteriin ja työnantajarekisteriin.

Muutokset ilmoitetaan PRH:n ja Verohallinnon yhteiseen yritys- ja yhteisötietojärjestelmään (YTJ). Ohjeet ja linkit YTJ-palveluun ja paperilomakkeisiin (Y-lomake) löydät valikosta. Ohjeet on ryhmitelty yritys- ja yhteisömuodoittain.

Huomaa: yhdistykset tekevät sähköisen muutosilmoituksen PRH:n yhdistysrekisterin asiointipalvelussa. Siirry yhdistysrekisterin sähköiseen asiointiin.Avautuu uuteen välilehteen

Jos yhdistys tekee ilmoituksen paperilla, käytä PRH:n ja Verohallinnon yhteisiä Y-lomakkeita.

Ole tarkkana henkilötunnuksen ja kotiosoitteen kanssa

Kaupparekisteri on yleiseen käyttöön tarkoitettu rekisteri. Jokaisella on oikeus saada tietoja rekisteriin merkityistä asioista. Sama julkisuus koskee myös kaupparekisteriin tehtyjä ilmoituksia liitteineen.

Älä liitä ilmoitukseen asiakirjoja, esimerkiksi pöytäkirjoja tai yhtiösopimuksia, joissa on henkilötunnuksia, kotiosoitteita tai arkaluonteisia tietoja, kuten terveystietoja ja liikesalaisuuksia.

Jos teet ilmoituksen paperilomakkeella, ilmoita henkilöiden yksilöintitiedot erillisellä henkilötietolomakkeella. Älä laita muille ilmoituslomakkeille henkilötunnuksia ja kotiosoitteita.

Tutustu henkilötietojen käsittelyyn PRH:ssa prh.fi-sivustolla. Avautuu uuteen välilehteen

Hinnat

Ilmoittaminen Verohallintoon on aina maksutonta ja PRH:n kaupparekisteriin, yhdistysrekisteriin ja säätiörekisteriin pääsääntöisesti maksullista.

Sähköisessä ilmoittamisessa YTJ-palvelu laskee käsittelymaksun, joka maksetaan käyttäen verkkopankkitunnuksilla tai luottokortilla ilmoituksen allekirjoittamisen jälkeen. Maksaja voi olla myös muu kuin tietojen ilmoittaja.

Asunto-osakeyhtiö ja keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö voivat maksaa myös antamalla verkkolaskuosoitteen.

Muutosten ilmoittaminen YTJ-palvelussa

Voit ilmoittaa yleisimpien yritysmuotojen tavallisimmat ilmoitukset sähköisesti YTJ-palvelussa.

Tarvitset YTJ-palveluun kirjautumiseen suomalaisen henkilötunnuksen ja lisäksi joko henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen tai sirullisen henkilökortin (HST-kortti).

YTJ-palvelu ohjaa muutosilmoituksen teossa. Täytä pyydetyt tiedot ja lisää tarvittavat liitteet.

Yhdistysten tavallisimmat muutosilmoitukset yhdistysrekisteriin teet PRH:n yhdistysrekisterin asiointipalvelussa. Siirry PRH:n yhdistysrekisterin sähköiseen asiointiin.Avautuu uuteen välilehteen

Valitse vain sähköiset ilmoitukset YTJ-palvelussa

Kun allekirjoitat yrityksen ilmoituksen YTJ-palvelussa, voit valita, että jatkossa yrityksesi tekee ilmoitukset vain sähköisesti.

Kun valitset vain sähköiset ilmoitukset, kaupparekisteri ja Verohallinto eivät ota vastaan yritykseltäsi paperilomakkeita (Y-lomake). Lue lisää vain sähköisten ilmoitusten valitsemisesta prh.fi-sivulta.Avautuu uuteen välilehteen

Kuka voi allekirjoittaa ja valtuuttaa YTJ-palvelussa?

Ilmoitus täytyy allekirjoittaa ennen kuin se lähetetään viranomaiselle. Allekirjoitus tehdään Allekirjoita-painikkeella.

Ilmoituksen allekirjoittaa yrityksen vastuuhenkilö tai hänen valtuuttamansa asiamies. Prokuristi ei voi allekirjoittaa. Lue lisää allekirjoittamisesta.Avautuu uuteen välilehteen

YTJ-palvelussa voit myös valtuuttaa asiamiehen tekemään ilmoituksia yrityksen puolesta. Asiamies voi tehdä ilmoituksen myös ilman valtuutusta, mutta silloin vastuuhenkilön pitää allekirjoittaa ilmoitus erikseen. Lue lisää valtuuttamisesta.Avautuu uuteen välilehteen

Osoitteenmuutos YTJ-palvelussa

Näin ilmoitat osoite- ja yhteystietojen muutokset YTJ-palvelussa:

  1. Kirjaudu YTJ-palveluun. Avautuu uuteen välilehteen Valitse "Muuta yrityksen tietoja tai lähetä tilinpäätös".
  2. Anna yrityksen Y-tunnus.
  3. Valitse "Aloita osoite- ja yhteystietomuutos".
  4. Anna yrityksen uudet osoite- ja yhteystiedot. Voimassa olevat osoite- ja yhteystiedot näkyvät ruudulla. Lue vinkit osoitetietojen antamisesta YTJ-palvelussa.
  5. Allekirjoita ja lähetä.‍

Lisätietoja osoite- ja yhteystietojen muutoksista YTJ-palvelussa

YTJ-palvelussa voi ilmoittaa kaikkien yleisimpien yritysmuotojen osoite- ja yhteystietojen muutokset. Kuitenkaan selvitystilassa olevan yrityksen yhteystietomuutoksia ei voi tehdä sähköisesti.

Osoite- ja yhteystietojen muutos ilmoitetaan sähköisesti omana ilmoituksenaan. Jos haluat ilmoittaa myös muita muutoksia yrityksen tietoihin, voit tehdä sen samalla kirjautumiskerralla, mutta eri ilmoituksella. 

Osoite- ja yhteystiedot päivittyvät kaupparekisteriin automaattisesti, muut muutosilmoitukset tarkastetaan ensin PRH:ssa.

Yrityksellä on aina oltava voimassa oleva posti- tai käyntiosoite PRH:n ja Verohallinnon rekistereissä. Voit ilmoittaa yhteystietoina myös puhelinnumeron, sähköpostiosoitteen ja www-osoitteen. Huomaa, että tiedot ovat julkisia ja nähtävissä YTJ:n yritys- ja yhteisöhaussa.

Samalla kertaa voit ilmoittaa yritykselle myös muun postiosoitteen vain Verohallinnon käyttöön. Verohallintoon ilmoitettava postiosoite ei ole julkinen.

Osoite- ja yhteystietojen muutoksista ei lähetetä erillistä rekisteriotetta ilmoittajalle. Voit tarkistaa muuttuneet tiedot YTJ:n yritys- ja yhteisöhausta.Avautuu uuteen välilehteen  

Muutosten ilmoittaminen paperilomakkeella

Voit ilmoittaa kaikista muutoksista myös paperilomakkeella. Lomakkeet löytyvät valikosta.