Maatalousyrittäjän ja metsänomistajan perustamisilmoitus

Maatalousyrittäjiä kutsutaan maataloudenharjoittajiksi. Näitä ovat maataloutta tai maa- ja metsätaloutta harjoittavat itsenäiset yrittäjät, toimintaa yhdessä harjoittavat puolisot ja toimintaa harjoittavat kuolinpesät.

Metsänomistajia kutsutaan metsätalouden harjoittajiksi silloin, kun tarkoitetaan metsää omistavia yksityishenkilöitä, kuolinpesiä tai puolisoita yhdessä.

Tee perustamisilmoitus paperilomakkeella

Mikäli ilmoittaudut vain Verohallinnon rekistereihin tee perustamisilmoitus paperilomakkeella Y3. Täytä myös henkilötietolomake. Verohallinnon rekistereihin ilmoittautuminen on maksutonta. Löydät lomakkeet tämän sivun lopusta. Täytä lomake, tulosta se A4-koossa, allekirjoita ja postita lomakkeessa mainittuun osoitteeseen.

Perustamisilmoituksen voit tehdä sähköisesti, jos ilmoittaudut Verohallinnon rekistereiden lisäksi myös Kaupparekisteriin. Toiminimen ilmoittaminen Kaupparekisteriin on maksullinen.

Saat Y-tunnuksen

Kun teet perustamisilmoituksen paperilomakkeella, saat Y-tunnuksen parin päivän kuluessa ilmoituksen jättämisestä. Y-tunnuksen näet YTJ-palvelusta noin kahden työpäivän kuluttua ilmoituksen jättämisestä tai postittamisesta. Tarkista Y-tunnus YTJ-yrityshaussa

Yrityksen merkitseminen Verohallinnon arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, ennakkoperintärekisteriin ja työnantajarekisteriin vie sen sijaan yleensä kolme viikkoa.

Onko sinulla jo Y-tunnus?

Jos sinulla on jo Y-tunnus, eli olet aikaisemminkin harjoittanut maa- tai metsätaloutta tai elinkeino- toimintaa, tee perustamisilmoituksen sijaan muutosilmoitus sähköisesti tai Y6-lomakkeella ja henkilötietolomakkeella. Käytä samaa Y-tunnusta kuin aiemmin.

Lataa paperilomake ja täyttöohje