Etusivu >Mikä on Y-tunnus

Mikä on Y-tunnus

Yritys- ja yhteisötunnus on viranomaisten yritykselle ja yhteisölle antama tunnus, joka korvaa ennen käytössä olleen kaupparekisterinumeron, säätiörekisterinumeron ja LY-tunnuksen. Yritys- ja yhteisötunnuksessa on seitsemän numeroa, väliviiva ja tarkistusmerkki eli se on muotoa 1234567-8. Y-tunnus yksilöi yrityksen, mutta tunnuksesta sinänsä ei voi päätellä, onko yritystä rekisteröity, vaan tieto pitää aina erikseen tarkistaa näiden sivujen tietopalvelusta tai rekisteriviranomaisilta. Y-tunnuksen rakenne ja muodostaminen on kuvattu yritys- ja yhteisötietojärjestelmää koskevan asetuksen 3 §:ssä. Asetus on nähtävillä valtion säädöstietopankki Finlexissä.

Miten tunnuksen saa

Uusi yritys saa Y-tunnuksen heti, kun yrityksen jättämä perustamisilmoitus kirjataan yritys- ja yhteisötietojärjestelmään. Tunnuksen saa selville noin kahden työpäivän kuluttua ilmoituksen jättämisestä näiden sivujen tietopalvelusta tai rekisteriviranomaisilta.

Yhdistysrekisteri ei ole mukana yritys- ja yhteisötietojärjestelmässä, joten aatteellinen yhdistys ei saa Y-tunnusta rekisteröityessään yhdistysrekisteriin. Aatteelliselle yhdistykselle annetaan kuitenkin Y-tunnus, jos yhdistys rekisteröidään Patentti- ja rekisterihallituksen pitämään kaupparekisteriin tai johonkin Verohallinnon rekisteriin. Verohallinnon rekistereitä ovat mm. arvonlisäverovelvollisten rekisteri, ennakkoperintärekisteri ja työnantajarekisteri. Ilmoitus rekistereihin hakeutumisesta tehdään lomakkeella Y1.

 

Kirjeet ja lomakkeet
Pitääkö Y-tunnus merkitä lomakkeisiin?

Käännökset ja lyhenteet
Miten sanotaan YTJ ruotsiksi, entä englanniksi? Mitä se on ranskaksi tai saksaksi? Kuinka nimet lyhennetään?

ALV-numero
Mikä on ALV-numero? Milloin sitä käytetään?

 

© Yritys- ja yhteisötietojärjestelmä