Yhdistyksen perustamisilmoitus

Yhdistys perustetaan ja rekisteröidään PRH:n yhdistysrekisteriin. Lue lisää yhdistysrekisteristä prh.fi-sivuilta.

Yhdistys voi tehdä perustamisilmoituksen myös PRH:n kaupparekisteriin ja Verohallinnon arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, ennakkoperintärekisteriin ja työnantajarekisteriin, jos sen toiminta sitä edellyttää. Ilmoitusta ei voi tehdä sähköisesti.

Jos yhdistys merkitään vain yhdistysrekisteriin, sille ei anneta Y-tunnusta. Yhdistysrekisteri ei kuulu PRH:n ja Verohallinnon yhteiseen yritys- ja yhteisötietojärjestelmään (YTJ). Yhdistysrekisterin tietoja ei voi hakea YTJ-yrityshaussa, eivätkä YTJ-järjestelmään sähköisesti tai paperilomakkeella tehdyt ilmoitukset välity yhdistysrekisteriin. Lue lisää yhdistysrekisteristä prh.fi-sivuilta.

Yhdistys voi saada Y-tunnuksen

Yhdistys saa Y-tunnuksen seuraavissa tilanteissa:

  1. Yhdistys tarvitsee tunnuksen verotuksen toimittamista tai viranomaisasiointia varten ja tekee siksi perustamisilmoituksen Verohallintoon.
  2. Yhdistys tarvitsee tunnuksen, koska se harjoittaa elinkeinotoimintaa, ja tekee siksi perustamisilmoituksen kaupparekisteriin.

Esimerkiksi Katso-tunnisteen luomista varten yhdistys tarvitsee Y-tunnuksen. Katso-tunnistetta käytetään viranomaisten sähköisissä palveluissa.

Yhdistys saa Y-tunnuksen parissa päivässä.

Perustamisilmoitus vain Verohallintoon

Hae Y-tunnusta tekemällä perustamisilmoitus Verohallintoon lomakkeella Y1. Liitä lomakkeen liitteiksi seuraavat asiakirjat:

  • säännöt
  • toimintakertomus, tuloslaskelma ja tase (toimiva yhdistys) tai toimintasuunnitelma ja talousarvio (uusi yhdistys).

Löydät lomakkeet tämän sivun lopusta.

Tallenna tarvittaessa ensin lomake koneellesi, jotta pääset täyttämään sitä. Täytä lomake koneella, tulosta se A4-koossa ja postita se lomakkeessa mainittuun osoitteeseen.

llmoittaminen Verohallintoon on maksutonta. Lomakkeiden täyttöön voi saada apua soittamalla Verohallinnon palvelunumeroon 029 497 048 (puhelun hinta pvm./mpm.).

Yhdistyksen merkitseminen Verohallinnon arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, ennakkoperintärekisteriin ja työnantajarekisteriin kestää yleensä noin kolme viikkoa.

Perustamisilmoitus kaupparekisteriin

Yhdistyksen on tehtävä perustamisilmoitus PRH:n kaupparekisteriin, jos se harjoittaa elinkeinotoimintaa ja sillä on tätä toimintaa varten pysyvä toimipaikka tai palveluksessaan vähintään yksi työntekijä.

Täytä paperilomake Y1 ja liitelomake 12. Löydät lomakkeet tämän sivun lopusta.

Tallenna tarvittaessa ensin lomake koneellesi, jotta pääset täyttämään sitä. Täytä lomakkeet koneella, tulosta ne A4-koossa ja postita ne Y-lomakkeessa mainittuun osoitteeseen.

Ilmoituksen käsittelymaksu PRH:n kaupparekisterissä on 380 euroa. Tutustu maksuohjeisiin prh.fi-sivuilla.

Yhdistys verotusyhtymänä

Yhdistystä kohdellaan niin sanottuna verotusyhtymänä, jos sitä ei ole merkitty yhdistysrekisteriin eikä rekisteröintiä ole vireillä. Tässä tapauksessa täytetään lomake Y1. Perustamisilmoitus Verohallintoon on maksuton.

Löydät lomakkeet tämän sivun lopusta.

Tallenna tarvittaessa ensin lomake koneellesi, jotta pääset täyttämään sitä. Täytä lomake koneella, tulosta se A4-koossa ja postita lomakkeessa mainittuun osoitteeseen.

Lataa paperilomake ja täyttöohje