Keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön perustamisilmoitus

Keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö syntyy rekisteröimisellä PRH:n kaupparekisteriin. Sen jälkeen yhtiön perustiedot siirtyvät automaattisesti Verohallinnolle ja yhtiö voi ilmoittautua Verohallinnon arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, työnantajarekisteriin ja ennakkoperintärekisteriin.

Huomio! Tammi-helmikuussa 2019 ilmoituksen käsittelyaika PRH:ssa on tavallista pidempi. PRH alkaa rekisteröidä yhtiöitä helmikuun aikana. Tarkemmasta aikataulusta tiedotetaan tammikuun loppuun mennessä.

Ilmoitus kaupparekisteriin vain sähköisesti

2.1.2019 alkaen keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön perustamisilmoitus täytyy tehdä sähköisesti YTJ-palvelussa. Ilmoituksen tekeminen paperilomakkeella ei ole mahdollista.

YTJ-palvelussa luot perustamisilmoituksen, yhtiöjärjestyksen, huoneistoselitelmän (yhtiöjärjestyksen 4 §) ja osakkeenomistajaluettelon sekä liität perustamissopimuksen. Palvelu ohjaa ilmoituksen teossa. Täytä pyydetyt tiedot, ja liitä mukaan tarvittavat liitteet.

Palvelussa ilmoitat myös mm. seuraavat asiat:

  • mahdolliset erilajiset osakkeet
  • asunto-osakeyhtiölain noudattaminen joko kokonaan tai osittain.

Voit tehdä ilmoituksen, jos

  • sinulla on suomalainen henkilötunnus
  • sinulla on henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne tai sirullinen henkilökortti (HST-kortti).

Lue tarkemmat ohjeet perustamisilmoituksen tekemisestä prh.fi-sivuilla.

Maksa käsittelymaksu

Perustamisilmoituksen käsittelymaksu PRH:n kaupparekisterissä on 275 euroa.
Mahdollisen aputoiminimen ilmoittamisesta PRH:n kaupparekisteriin peritään erillinen 60 euron käsittelymaksu. Tutustu kaupparekisterin käsittelymaksujen hinnastoon prh.fi-sivuilla.

YTJ-palvelu laskee automaattisesti maksun, joka maksetaan palvelussa verkkopankkitunnuksin tai luottokortilla tai antamalla verkkolaskuosoite. Maksaja voi olla muu kuin tietojen ilmoittaja tai ilmoituksen allekirjoittaja.

Miten saat Y-tunnuksen?

Saat Y-tunnuksen ja ilmoituksen kirjausnumeron sen jälkeen, kun olet lähettänyt ilmoituksen YTJ-palvelussa.

Tammi-helmikuussa 2019 ilmoituksen käsittelyaika PRH:ssa on tavallista pidempi uuden sähköisen palvelun käyttöönoton takia. PRH alkaa rekisteröidä yhtiöitä helmikuun aikana. Tarkemmasta aikataulusta tiedotetaan tammikuun loppuun mennessä.

Miten ilmoitat yhtiön Verohallinnon rekistereihin?

Keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön perustiedot siirtyvät automaattisesti Verohallinnolle sen jälkeen, kun PRH on rekisteröinyt yhtiön kaupparekisteriin (helmikuusta 2019 alkaen).

Tämän jälkeen yhtiö voidaan ilmoittaa Verohallinnon arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, työnantajarekisteriin ja ennakkoperintärekisteriin. Tee muutosilmoitus sähköisesti YTJ-palvelussa tai paperilomakkeella. Lue ohje muutosilmoituksesta.

PRH välittää uuden yhtiön tiedot huoneistotietojärjestelmään

Sähköisessä perustamisilmoituksessa antamasi tiedot uudesta keskinäisestä kiinteistöosakeyhtiöstä siirtyvät automaattisesti uuteen, Maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään. Sinne merkitään myös osakehuoneistojen omistus, panttaus ja rajoitukset. Lue lisää huoneistotietojärjestelmästä osakehuoneistorekisteri.fi-sivuilta.